Search
  • Chantal Ho-A-Hing

Boekentip: 'Suriname, ik ben' van Bea Vianen

Ken je klassiekers! In dat geval hoort Suriname, ik ben op je 'must read' lijstje te staan . Voor de millenials en degenen die zich beperken tot de top 10 boekentips is Bea Vianen een onbekende, maar ze behoort tot één van de bekendste schrijvers uit Suriname. En als trotse kleindochter is het geweldig om haar debuutroman Sarnami, hai - opnieuw uitgegeven als Suriname, ik ben - na 50 jaar weer in de boekwinkels te zien liggen.
Bea Vianen herontdekt!

Bea Vianen (Paramaribo, 1935-2019) was de meest gelezen auteur van Suriname in de jaren zeventig en tachtig. Daarnaast was zij tussen 1970 en 2000 enorm populair in Suriname. In deze periode had een leerling van de middelbare school minstens één van haar boeken gelezen.

Vianen schreef zowel in proza als poëzie over de verhoudingen tussen de Surinaamse bevolking, haar gemixte afkomst en over de schoonheid en beklemming van haar land, dat wordt beheerst door een koloniaal verleden.


Haar boeken Sarnami, hai en Strafhok zijn meedere malen uitgebracht bij verschillende prominente uitgevers. In 2021 is Sarnami, hai opnieuw uitgegeven door uitgeverij Cossee en is een Duitse vertaling van de roman al onderweg.


Suriname, ik ben

Het boek Sarnami, hai ofwel Suriname, ik ben gaat over vrijheid. Vrij willen zijn van de regels en verwachtingen van je familie en de omgeving, vrij zijn van je verleden, vrij om te bepalen wie je wilt zijn.

De eigenzinnige en avontuurlijke Sita (S.) groeit op in het Suriname van de jaren vijftig, ergens tussen het oerwoud en de stad, in een gebied waar mango- en guavebomen groeien en de muskieten onophoudelijk gonzen. Sinds het overlijden van haar moeder houdt ze zich noodgedwongen bezig met het huishouden. De sfeer in het huis is beklemmend. Haar autoritaire vader em kille grootmoeder zwijgen als zij iets vraagt, haar broertje Ata houdt zich afzijdig. Sita moet als jonge vrouw vechten voor een plek binnen de maatschappij die voelt als een gevaarlijke wildernis, vol tegenstrijdige opvattingen. Welk leven wil Sita leiden?


Recensies

'Suriname, ik ben' heeft inmiddels al veel lovende recensies ontvangen, met als kers op de taart de vijf bollen van het NRC. Lees de artikelen hieronder of beluister de podcasts:


NRC

Het Parool

De Groene Amsterdammer

NPO Radio 1 - De Taalschat NRC Podcast -Een Surinaams meesterwerk herontdekt