Search
 • Chantal Ho-A-Hing

De wereld van social media influencers

Social media influencers worden steeds vaker door bedrijven als marketingkanaal ingezet. Maar wie zijn deze influencers? Wat doen ze allemaal? En hoe weet je of een influencer wel iets oplevert voor de organisatie? Drie jaar geleden waren het deze vragen waar ik een antwoord op wilde. En wat doe je dan? Samen met je vriendin een nieuw influencersduo introduceren!

Interview 'influencermarketing' met Radio Aalsmeer

Influencer of contentmaker?

Toen onze dochters eind 2018 met het idee kwamen om te gaan vloggen, hebben Barbara en ik besloten om ze hierbij te gaan helpen. Drie jaar verder en de meiden van KURLS zijn uitgegroeid tot micro influencers. Maar wanneer ben je een influencer? Je bent een influencer als je van je volgers fans weet te maken. Volgers die betrokken zijn met jouw content en het liefst persoonlijk met jou - via een direct message- in contact komen. In mijn optiek ben je dus allereerst een contentmaker en een influencer wordt je pas als je met je content heel veel mensen weet te bereiken.


Van contentplan tot contentcreatie

Het werk van een influencer behelst meer dan alleen een leuk kiekje maken en deze op social media plaatsen. In de startfase van KURLS hebben we een contentplan geschreven. In dit plan staat beschreven wat onze niche is, welke contentstrategie we gebruiken en wat ons doel is. In het laatste geval kan het zijn dat je je zichtbaarheid wilt vergroten of volgers wil aansporen om een product te kopen. Vervolgens hebben we een planning gemaakt met daarin de frequentie van contentplaatsing. Hoe duidelijker je plan, hoe succesvoller de executie.


Contentplan gereed? Dan is het tijd voor de volgende stap: de productie. Social media influencers zijn achter de schermen druk bezig met het produceren van goede content. Immers, je moet je volgers boeien en binden. Maar wat houdt kwalitatieve content in?

 • Een onderwerp kiezen dat de interesse van je volgers wekt;

 • Zorgen voor goede apparatuur om content mee te maken: professionele (vlog)camera of een smartphone zoals de iPhone 11 pro of nog een recentere uitvoering;

 • Een (hoog over) script schrijven voordat je de video opneemt en weten wat je met een foto wilt uitstralen;

 • Van tevoren bepalen in wat voor setting je foto's of een video wilt maken;

 • Denken aan de uiterlijke verzorging van de influencers zelf, de personal branding;

 • Tijd vrij maken voor opnames en het schieten van beelden om te voorkomen dat je iets vergeet.


Influencer marketing

Organisaties zetten steeds vaker influencer marketing in. Je merk onder de aandacht brengen bij fans van social media influencers. En ja, het kan zeker werken. We weten dat mond-tot-mond reclame nog steeds de beste reclame is. Wat mijn ervaring leert, is dat organisaties niet altijd zo goed weten wat ze kunnen verwachten van social media influencers en wat voor afspraken ze met hen moeten maken. Voor een goede samenwerking en weten wat een social media influencer kan opleveren, is de volgende informatie van belang:


 • Zjjn de volgers van de influencer een weerspiegeling van de doelgroep die de organisatie wil bereiken?

 • Past de influencer bij het merk en vice versa.

 • Heeft de influencer een show reel of een presentatie van zichzelf? Een organisatie krijgt direct goed beeld van de content.

 • Is de influencer bereid om inzage te geven in zijn profiel door bijvoorbeeld een screenshot te maken van de statistieken? Werkt de organisatie met een bureau dan koppelt het bureau de profielen van influencers vaak aan een influencer marketing data platform om de statistieken in te kunnen zien.

 • Is het bedrag dat een influencer vraagt ook passend? Klik hieronder voor een inschatting van de kosten.

Welk bedrag vraagt een social media influencer?
#influencermarketing #contencreatie #contentcreator #kurlsofficial #kurls #kidinfluencers #influencers